Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/10009
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorКалініченко, О.В.-
dc.contributor.authorKalinichenko, O.-
dc.date.accessioned2019-09-23T11:25:54Z-
dc.date.available2019-09-23T11:25:54Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifierDOI: https://doi.org/10.33987/vsed.1(69).2019.40-47-
dc.identifier.citationТеоретичні засади визначення сутності категорій «енергетичний ефект» та «енергетичний ефект в рослинництві» / О. В. Калініченко // Вісник соціально-економічних досліджень : зб. наук. праць; Одеський національний економічний університет. – Одеса, 2019. – Вип. № 69 (1). – С. 40-47. – ISSN 2313-4569.ru_RU
dc.identifier.urihttp://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/10009-
dc.description.abstractУ статті наведено авторське визначення категорій «енергетичний ефект» та «енергетичний ефект в рослинництві» та застосування їх в енергетичній оцінці. Узагальнено види енергетичного ефекту як чинник відтворення сільськогосподарського виробництва з урахуванням особливостей аграрної сфери при існуючому рівні розвитку технологій та техніки. Застосовано процесний підхід до виробництва продукції рослинництва, який параметризований за енергетичним чинником. Обґрунтовано класифікацію видів енергії у процесі виробництва продукції рослинництва. Виділено такі види енергії: поновлювана (сонячна енергія, енергопотенціал ґрунту, температура повітря і ґрунту); непоновлювана (енергетичні ресурси; енергія, уречевлена в мінеральних та органічних добривах, пестицидах; енергія, уречевлена в насінні; енергія, уречевлена в техніці та обладнанні; енергія, уречевлена в будівлях та спорудах); енергія живої праці. Запропоновано виробництво продукції рослинництва визначати на основі енергетичних еквівалентів (Дж): 1) енергетичний еквівалент прямих витрат; 2) енергетичний еквівалент непрямих витрат; 3) енергетичний еквівалент у розрахунку на 1 людино-годину праці. Обґрунтовано класифікацію енергетичних ефектів: попередній енергетичний ефект; очікуваний енергетичний ефект; потенційний енергетичний ефект; гарантований енергетичний ефект; фактичний енергетичний ефект; розрахунковий енергетичний ефект; плановий енергетичний ефект; річний енергетичний ефект; питомий енергетичний ефект; інтегральний енергетичний ефект. Запропоновані наступні підходи до визначення енергетичного ефекту в рослинництві: 1) зменшення сукупних витрат енергетичних ресурсів на одиницю посівної площі за незмінної урожайності і-го виду сільськогосподарської культури; 2) підвищення урожайності і-го виду сільськогосподарської культури за однакових витрат сукупних енергетичних ресурсів на одиницю площі; 3) підвищення і-го виду сільськогосподарської культури при зменшенні витрат сукупних енергетичних ресурсів на одиницю площі.ru_RU
dc.description.abstractThe article presents the author’s definition of categories «energy effect» and «energy effect in crop production» and their using in energy estimation. The types of energy effect as a factor of reproduction of agricultural production, taking into account the characteristics of agricultural sector according to the existing level of technology and technique are generalized. The process approach in the context of crop production to crop production, which is parameterized by the energy factor, is applied. The classification of energy types in the process of crop production is substantiated. Such types of energy, as: renewable (solar energy, the energy potential of the soil, air temperature and soil); non-renewable (energy resources; the energy embodied in mineral and organic fertilizers, pesticides; the energy embodied in seeds; the energy embodied in machinery and equipment; the energy embodied in buildings and structures); energy of human labor, are allocated. The crop production is proposed to be determined on the basis of energy equivalents (J): 1) energy equivalent of direct costs; 2) energy equivalent of indirect costs; energy 3) energy equivalent per 1 person-hour of labor. The classification of energy effects is justified: preliminary energy effect; expected energy effect; potential energy effect; guaranteed energy effect; actual energy effect; calculated energy effect; planned energy effect; annual energy effect; specific energy effect; integral energy effect. The following approaches to determination of energy effect in crop production are proposed: 1) reducing the aggregate cost of energy resources per unit of acreage with constant yield of the i-th species of agricultural crop; 2) increasing the yield of the i-th species of agricultural crop with the same cost of aggregate energy resources per unit area; 3) increasing the yield of the i-th species of agricultural crop while reducing the cost of aggregate energy resources per unit area.-
dc.language.isoukru_RU
dc.publisherОдеський національний економічний університетru_RU
dc.subjectенергетична оцінкаru_RU
dc.subjectенергетичний еквівалентru_RU
dc.subjectпродукція рослинництваru_RU
dc.subjectенергіяru_RU
dc.subjectпоновлювана енергіяru_RU
dc.subjectнепоновлювана енергіяru_RU
dc.subjectенергетичний ефектru_RU
dc.subjectенергетичний ефект у рослинництвіru_RU
dc.subjectenergy estimationru_RU
dc.subjectenergy equivalentru_RU
dc.subjectcrop productionru_RU
dc.subjectenergyru_RU
dc.subjectrenewable energyru_RU
dc.subjectnon-renewable energyru_RU
dc.subjectenergy effectru_RU
dc.subjectenergy effect in crop productionru_RU
dc.titleТеоретичні засади визначення сутності категорій «енергетичний ефект» та «енергетичний ефект в рослинництві»ru_RU
dc.title.alternativeTheoretical basis for essence determining of categories «energy effect» and «energy effect in crop production»ru_RU
dc.typeArticleru_RU
Розташовується у зібраннях:Випуск 1, № 69



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.