Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/11494
Назва: Дослідження особливостей процесу кластеризації туристичної сфери Європи
Інші назви: Study of the features of the process of clusterization of the tourist sphere of Europe
Автори: Михайлюк, О.Л.
Нєчева, Н.В.
Mykhailiuk, O.
Niecheva, N.
Бібліографічний опис: Дослідження особливостей процесу кластеризації туристичної сфери Європи / О. Л. Михайлюк, Н. В. Нєчева // Вісник соціально-економічних досліджень : зб. наук. праць; Одеський національний економічний університет. – Одеса, 2020. – № 1 (72). – С. 35-48.
Дата публікації: 2020
Видавництво: Одеський національний економічний університет
Ключові слова: кластери
туристичні кластери
туристичний бізнес
процес кластеризації
Європейська платформа
співпраці кластерів
clusters
tourism clusters
tourism business
clustering process
European Cluster
Collaboration Platform
стаття
Короткий огляд (реферат): У статті досліджено європейський досвід процесу кластеризації загалом і організації туристичних кластерів зокрема. Узагальнено думку проте, що в умовах глобалізації кластери стали консолідуючою силою, що сприяє підприємствам для досягнення максимальної ефективності виробництва і отримання значних конкурентних переваг, що, в свою чергу, призводить до підвищення конкурентоспроможності країни. Розглянуто причини і цілі створення туристичних кластерів не тільки у межах Європейського Союзу, але й у країнах, які на даний час до його складу не входять. Проаналізовано різні типи і види туристичних кластерів: медичного туризму, екологічного туризму, активних видів туризму тощо. Узагальнено тенденції щодо ролі малого та середнього бізнесу в процесах кластеризації. Визначено роль державної політики та підтримки туристичних кластерів і урізних країнах Європи. Мета і завдання статті – оцінити загальний процес кластеризації, у тому числі в туристичній сфері Європи, для подальшого використання для розвитку туристичного бізнесу України. Узагальнено тенденції, за рахунок яких через процеси кластеризації можливо підвищення розвитку туризму в короткостроковій, середньостроковій і довгостроковій перспективі. Обґрунтовано гіпотезу про те, що кластеризація може сприяти співпраці з державними органами у розробці програм підтримки кластерів і більш ефективного використання державних коштів. Обгруновано думку, що формування кластерів є ефективним механізмом залучення прямих іноземних інвестицій, що забезпечує мультиплікативний ефект розвитку економіки, включення національних суб'єктів до міжнародних виробничих ланцюжків створення додаткової вартості. Запропоновано подальше впровадження процесу кластеризації для сприяння соціальному та економічному розвитку регіонів країни; для прискорення створенню інноваційних регіональних туристичних кластерів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/11494
Розташовується у зібраннях:Випуск 1, № 72
Кафедра туристичного та готельно-ресторанного бізнесу

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Дослідження процесів кластеризації.pdf364,9 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.