Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/11596
Назва: Реструктуризація підприємств виноградно-виноробної промисловості : інноваційні підходи
Інші назви: Restructuring of the grape and wine industry enterprises : innovative approaches
Автори: Бабій, О.М.
Тимченко, К.С.
Babyii, O.
Tymchenko, K.
Бібліографічний опис: Реструктуризація підприємств виноградно-виноробної промисловості : інноваційні підходи / О. М. Бабій, К. С. Тимченко // Вісник соціально-економічних досліджень : зб. наук. праць; Одеський національний економічний університет. – Одеса, 2020. – № 1 (72). – С. 137-152. – ISSN 2313-4569.
Дата публікації: 2020
Видавництво: Одеський національний економічний університет
Ключові слова: реструктуризація
виноградарство
виноградно-виноробна промисловість
регіонально-галузевий кластер
інновація
restructuring
wine growing
grape and wine industry
regional-industrial cluster
innovation
стаття
Короткий огляд (реферат): У статті представлено інноваційні підходи реструктуризації підприємств виноградно-виноробної промисловості. Метою дослідження є детальний та систематичний розгляд актуальних проблем реструктуризації підприємств виноградно- виноробної промисловості; обґрунтування створення кластеру як одного з перспективних напрямків зовнішньої реструктуризації. Предметом дослідження є реструктуризація підприємств виноградно-виноробної промисловості. Методологічну основу становлять: дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених у сфері реструктуризації підприємств, законодавчі та нормативні акти України. При вивченні та аналізі проблемних питань статті використовувалися такі загальнонаукові прийоми та методи досліджень: логічний – для уточнення поняття «реструктуризація підприємства»; порівняльної оцінки – при дослідженні сучасних підходів до реструктуризації; історичний – при вивченні етапів еволюції концепції реструктуризації підприємства; статистичного аналізу – при визначенні проблем, тенденцій і перспектив розвитку підприємств виноградно-виноробної промисловості. Представлено різноманітні підходи, що стосуються визначення сутності реструктуризації підприємства, а також основні етапи еволюції концепції реструкту- ризації підприємства та їх характеристики. Наявність багатьох підходів до визначення реструктуризації, їх узагальнення, дозволило визначити основні характеристики процесу реструктуризації в комплексі та представити їх у вигляді класифікації. З метою підвищення конкурентоспроможності виноробних підприємств Одеського регіону, для стимулювання їх розвитку в умовах євроінтеграції, а також для цільового використання державних коштів на розвиток виноградарства, запропоновано проведення реструктуризації даних підприємств шляхом створення інтегрованої структури – регіонально-галузевого кластера (різновид зовнішньої реструктуризації підприємств).
The article presents the innovative approaches to the restructuring of the grape and wine industry enterprises. The purpose of research is a detailed and systematic review of current problems of restructuring of the grape and wine industry enterprises; substantiation of cluster creation as one of the promising directions of external restructuring. The subject of research is the restructuring of the grape and wine industry enterprises. The methodological basis is: researches of domestic and foreign scientists in the field of enterprises restructuring, legislative and regulatory acts of Ukraine. In researching and analyzing the problematic issues of the article, the following general scientific technique and methods of research were applied: logical – to clarify the concept of «enterprise restructuring», a comparative assessment – in the study of modern approaches to restructuring; historical – in the study of the stages of evolution of the enterprise restructuring concept; statistical analysis – in determining the problems, tendencies and prospects of the grape and wine industry enterprises development. Various approaches regarding the definition of enterprise restructuring essence, as well as the main stages of evolution of enterprise restructuring concept and their characteristics, are presented. The availability of many approaches to the restructuring definition, their generalization, allowed us to determine the main characteristics of the restructuring process in a complex and present them in the classification form. In order to increase the competitiveness performance of Odessa region wineries, for stimulating their development in the context of the European integration, as well as for the targeted use of public funds for the viticulture development, it was proposed restructuring of these enterprises by creating an integrated structure – a regional-industrial cluster (a type of external enterprise restructuring).
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/11596
Інші ідентифікатори: DOI: https://doi.org/10.33987/vsed.1(72).2020.137-152
Розташовується у зібраннях:Випуск 1, № 72
Кафедра економіки підприємства та організації підприємницької діяльності



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.