Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3795
Назва: Вертикальна інтеграція підприємств АПК як ключовий фактор продовольчої безпеки України
Інші назви: Вертикальная интеграция предприятий АПК как фактор продовольственной безопасности Украины
Agro-industrial vertical integration as the key factor of Ukraine food security
Автори: Гамма, Т.М.
Гамма, Т.Н.
Gamma, T.
Бібліографічний опис: Гамма Т. М. Вертикальна інтеграція підприємств АПК як ключовий фактор продовольчої безпеки України / Т. М. Гамма // Проблеми і перспективи розвитку підприємництва: збірник наукових праць ХНАДУ. – 2015. - №1(8). - Т. 2. – С. 5-12.
Дата публікації: 2015
Видавництво: Харківський національний автомобіль-дорожній університет
Ключові слова: продовольча безпека
економічна та фізична достатність продовольства
вертикальна інтеграція
АПК
продовольственная безопасность
экономическая и физическая достаточность
вертикальная интеграция
АПК
food security
economic and physical sufficiency of food
vertical integration
agro-industrial business
Короткий огляд (реферат): Предметом дослідження у статті є аналіз стану продовольчої безпеки України в 2014 році, статистичний аналіз основних індикаторів, які характеризують стан її окремих складових, виділення проблем, що загострилися внаслідок ескалації економічної та політичної кризи в країні. Проблема продовольчої безпеки населення стоїть зараз надзвичайно гостро, і вирішувати її потрібно невідкладно: це,перш за все, тотальне зубожіння населення та поглиблення диференціації суспільства, внаслідок катастрофічної девальвації національної валюти та суттєвого падіння рівня реальних доходів населення, що разом із «давніми» проблемами незбалансованості харчування та його низької поживності може привести до соціального колапсу в Україні. З метою вирішення визначених проблем та розвитку перспектив забезпечення продовольчої безпеки на належному рівні було виділено основні ключові фактори впливу на неї відповідно до реалій сьогодення. Зроблено спробу обґрунтувати наукову гіпотезу, що для покращання поточної ситуації із забезпечення продовольчої безпеки населення та країни, необхідно посилити процеси вертикалізації в основних галузях АПК в напрямку створення агрохолдингів та крупних вертикально інтегрованих підприємств, які б дозволили підвищити рівень конкурентоспроможності вітчизняної харчової продукції та знизити імпортозалежність деяких груп харчових продуктів. Показано дискусійні питання щодо формування та функціонування вертикально інтегрованих підприємств у вітчизняному АПК. Зроблено висновок, що в сучасних умовах, коли в Україні майже неможливо убезпечити себе від волатильності, найліпша диверсифікація ризиків для підприємств харчової промисловості полягає у вертикальній інтеграції.
Предметом исследования в статье является анализ состояния продовольственной безопасности Украины в 2014 году, статистический анализ основных индикаторов, характеризующих состояние ее отдельных составляющих, выделение проблем, обострившихся в результате эскалации экономического и политического кризиса в стране. Проблема продовольственной безопасности населения стоит сейчас очень остро, и решать ее нужно безотлагательно: это, прежде всего, тотальное обнищание населения и углубление дифференциации общества, в результате катастрофической девальвации национальной валюты и существенного падения уровня реальных доходов населения, вместе с «древними» проблемами несбалансированности питания и его низкой питательности может привести к социальному коллапсу в Украине. С целью решения определенных проблем и развития перспектив обеспечения продовольственной безопасности на должном уровне были выделены основные ключевые факторы влияния на нее в соответствии с реалиями сегодняшнего дня. Сделана попытка обосновать научную гипотезу, что для улучшения текущей ситуации по обеспечению продовольственной безопасности населения и страны, необходимо усилить процессы вертикализации в основных отраслях АПК в направлении создания агрохолдингов и крупных вертикально интегрированных предприятий, которые бы позволили повысить уровень конкурентоспособности отечественной пищевой продукции и снизить импортозависимость некоторых групп пищевых продуктов. Показано дискуссионные вопросы формирования и функционирования вертикально интегрированных предприятий в отечественном АПК. Сделан вывод, что в современных условиях, когда в Украине почти невозможно обезопасить себя от волатильности, лучшая диверсификация рисков для предприятий пищевой промышленности заключается в вертикальной интеграции.
Analysis of Ukraine food security in 2014, a statistical analysis of the main indicators that describe the state of its individual components, separation problems worsened due to escalation of economic and political crisis in the country are the subject of the research paper. The problem of food security of the population is now extremely urgent and demands immediately to face it: this is, first of all, the total poverty and deepening social differentiation as the result of a catastrophic devaluation and a significant decline in real incomes, which together with the "old known" problems of imbalance food and its low nutrient could lead to social collapse in Ukraine. In order to solve identified problems and to develop prospects of food security at the appropriate level the main key factors of influence were allocated according with the modern realities. Author made an attempt to prove a scientific hypothesis that improving the current situation of food security of the population and the country need to be enhanced by vertical integration processes in agroindustrial key sectors towards a large agricultural holdings and vertically integrated companies that would allow to increase the level of competitiveness of domestic food production and reduce import dependency of some food groups. The disputable issues of the formation and operation of vertically integrated companies in the domestic agroindustrial area were shown. It is concluded that under current conditions, when Ukraine is almost impossible to protect themselves from volatility, best risk diversification for the food industry is the vertical integration.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/3795
Розташовується у зібраннях:Кафедра економіки підприємства та організації підприємницької діяльності



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.