Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/5243
Назва: Методичні підходи до формування складу стратегічних загроз економічній безпеці підприємств хлібопродуктів
Інші назви: Методические подходы к формированию состава стратегических угроз экономической безопасности хлебопродуктовых предприятий
Methodical approaches to the formation of the framework of strategic threats to the economic security of grain elevator enterprises
Автори: Кузнецова, І.О.
Кюне, О.О.
Кузнецова, И.А.
Кюне, Е.О.
Kuznetsova, I.
Kuehne, O.
Бібліографічний опис: Методичні підходи до формування складу стратегічних загроз економічній безпеці підприємств хлібопродуктів / І. О. Кузнецова, О. О. Кюне // Вісник соціально-економічних досліджень: зб. наук. праць; Одеський національний економічний унiверситет.– Одеса, 2016. – №60 (1). – С. 150-159.
Дата публікації: 2016
Ключові слова: загрози економічній безпеці
хлібоприймальні підприємства
товари-замінники
рушійні сили
конкуренція в галузі
інтенсивність конкуренції
угрозы экономической безопасности
хлебоприемные предприятия
товары-заменители
движущие силы
конкуренция в отрасли
интенсивность конкуренции
economic security threats
grain elevator enterprises
substitute products
driving forces
industry competition
intensity of competition
Короткий огляд (реферат): У статті визначено склад стратегічних загроз економічній безпеці хлібоприймальних підприємств, спричинених рушійними силами конкуренції в галузі. З метою їх виокремлення проведено дослідження індексу цінової конкуренції шляхом аналізу зібраних даних тарифів на основні послуги. Розраховано індекс цінової конкуренції та зроблено висновок щодо віднесення ринку послуг хлібоприймальних підприємств до висококонкурентного та неконцентрованого з переважно ціновою конкуренцією. Проаналізовано тарифи та рентабельність послуг хлібоприймальних підприємств Одеської області та зроблено висновок, що підприємства використовують при формуванні тарифів переважно витратний метод їх формування. Визначено фактори, що впливають на інтенсивність впливу товарів-замінників на ринку послуг хлібоприймальних підприємств та розрахована питома вага статей калькуляції витрат обігу основних послуг. Проведено аналіз інтенсивності впливу конкурентних сил на ринку послуг хлібоприймальних підприємств та визначені загрози для підприємств галузі.
В статье определен состав стратегических угроз экономической безопасности предприятий хлебопродуктов, вызванные движущими силами конкуренции в отрасли. С целью их выделения проведено исследование индекса ценовой конкуренции путем анализа собранных данных по тарифам на основные услуги. Рассчитан индекс ценовой конкуренции и сделан вывод, что рынок услуг хлебоприемных предприятий можно отнести к высококонкурентному и неконцентрированному с преимущественно ценовой конкуренцией. Проанализированы тарифы на рентабельность услуг хлебоприемных предприятий Одесской области и сделан вывод, что предприятия при формировании тарифов используют преимущественно затратный метод их формирования. Определены факторы, влияющие на интенсивность влияния товаров-заменителей на рынке услуг хлебоприемных предприятий и рассчитан удельный вес статей калькуляции издержек обращения основных услуг. Проведен анализ интенсивности влияния конкурентных сил на рынке услуг хлебоприемных предприятий и определены угрозы для предприятий отрасли.
The article defines the composition of strategic threats to the economic security of grain-elevator enterprises due to the driving forces of competition within the industrial sector. With the purpose of their determining we studied the price competition index through the analysis of tariffs data for basic services. The price competition index was calculated, and it was concluded that the grain-elevator enterprises market can be classified as highly competitive and non-concentrated with mainly price competition. The tariffs for services of grain-elevator enterprises in Odessa region have been analyzed and it was concluded that it is common for enterprises to use the cost approach during the formation of tariffs. The factors that affect the intensity of the impact of substitute products within the grain-elevator enterprises market were determined and the share of calculation points of basic services distribution costs was calculated. The intensity of competitive forces in grain-elevator enterprises market was analyzed and threats to the enterprises of the market were identified.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/5243
Розташовується у зібраннях:Випуск 1, № 60
Кафедра економічної кібернетики та інформаційних технологій
Кафедра менеджменту організацій



Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.