Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/6143
Title: Forming competitive advantage in food and agricultural industry by implementing safety and quality management systems
Other Titles: Формування конкурентних переваг в харчовій та сільськогосподарській промисловості шляхом впровадження систем управління безпекою і якістю
Формирование конкурентных преимуществ в пищевой и сельскохозяйственной промышленности путем внедрения систем управления безопасностью и качеством
Authors: Alexandrova, K.
Александрова, К.І.
Александрова, Е.И.
Citation: Forming competitive advantage in food and agricultural industry by implementing safety and quality management systems / K. Alexandrova // Вісник соціально-економічних досліджень : зб. наук. праць; Одеський національний економічний університет. – Одеса, 2017. – № (62 (1). – С. 58-63. – ISSN 2313-4569.
Issue Date: 2017
Keywords: competitiveness
quality management system
product safety
hazard analysis
subsidies
конкурентоспроможність
система управління якістю
безпека продукції
аналіз небезпечних чинників
дотації
конкурентоспособность
система управления качеством
безопасность
анализ опасных факторов
дотации
Abstract: The article considers and examines basic quality and safety management systems approved by the Global Food Safety Initiative. Fresh mushroom market of Western Europe and Ukraine are analyzed. Ukrainian mushroom industry was taken as an example to illustrate how European integration process effects on quality and safety management systems implementation in food industry. Suggestions of increasing competitive positions of domestic food products were given.
У статті розглянуто та досліджено основні системи управління якістю і безпекою продукції, схвалені Глобальною ініціативою з безпеки харчових продуктів. Проаналізовано ринок свіжих грибів країн Західної Європи і України. На прикладі української грибної галузі проілюстровано вплив процесу європейської інтеграції на впровадження систем управління якістю та безпекою в харчовій промисловості. Надано пропозиції щодо підвищення конкурентоспроможності продуктів харчування вітчизняних підприємств.
В статье рассмотрены и исследованы основные системы управления качеством и безопасностью продукции, одобренные Глобальной инициативой по безопасности пищевых продуктов. Проанализирован рынок свежих грибов стран Западной Европы и Украины. На примере украинской грибной отрасли проиллюстрировано влияние процесса европейской интеграции на внедрение систем управления качеством и безопасностью в пищевой промышленности. Даны предложения по повышению конкурентоспособности продуктов питания отечественных предприятий.
URI: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/6143
ISSN: 2313-4569
Appears in Collections:Випуск 2-3, № 63-64



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.