Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7399
Title: Підвищення конкурентоспроможності фермерських господарств регіонального АПК
Other Titles: Повышение конкурентоспособности фермерских хозяйств регионального АПК
Increase of competitiveness of farms of regional Agrarian-industrial complex
Authors: Добрунік, Т.П.
Добруник, Т.Ф.
Dobrunik, T.
Keywords: фермерські господарства
конкурентоспроможність
внутрішні фактори
зовнішні фактори
ресурсний потенціал
інтенсифікація
розміщення виробництва
спеціалізація
диверсифікація
фермерские хозяйства
конкурентоспособность
внутренние факторы
внешние факторы
ресурсный потенциал
интенсификация
размещение производства
специализация
диверсификация
farms
competitiveness
internal factors
external factors
resource potential
intensification
placement of industries
specialization
diversification
Issue Date: 2008
Citation: Добрунік Т. П. Підвищення конкурентоспроможності фермерських господарств регіонального АПК [Текст] : автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (економіка сільського господарства і АПК) / Т. П. Добрунік; Миколаївський державний аграрний університет. – Миколаїв, 2008. – 20 с.
Abstract: У роботі узагальнено результати дослідження теоретичних та методичних основ забезпечення конкурентоспроможності фермерських господарств, виділено систему внутрішніх і зовнішніх факторів, що її обумовлюють. Запропоновано методику визначення залежності конкуренто-спроможності від наявності і ефективності використання основних елементів ресурсного потенціалу. Проаналізовано економічний стан та ефективність функціонування фермерських господарств. Проведено комплексну оцінку конкурентоспроможності фермерських господарств та визначені основні напрямки її підвищення, серед яких: оптимізація розміщення виробництва основних видів продукції по окремих природно-кліматичних зонах, інтенсифікація виробництва, диверсифікація виробничої діяльності відповідно до обґрунтованої спеціалізації з урахуванням регіональних особливостей.
В работе обобщены результаты исследования теоретических и методических основ обеспечения конкурентоспособности фермерских хозяйств, выделено систему внутренних и внешних факторов, ее обусловливающих. Предложена методика определения зависимости конкурентоспособности способности от наличия и эффективности использования основных элементов ресурсного потенциала. Проанализировано экономическое состояние и эффективность функционирования фермерских хозяйств. Проведена комплексная оценка конкурентоспособности фермерских хозяйств и определены основные направления ее повышения, среди которых: оптимизация размещения производства основных видов продукции по отдельным природно-климатических зонах, интенсификация производства, диверсификация производственной деятельности в соответствии с обоснованной специализации с учетом региональных особенностей.
In the paper the results of research of theoretic and methodical bases ensuring competitiveness of farms are generalized, the system of internal and external factors, which substantiates competitiveness, is allocated. The technique of determination of competitiveness dependence from availability and effectiveness of use of the major elements of resource potential. Social-economical condition and effectiveness of functioning of farms is analyzed. Complex evaluation of the farms competitiveness is given and major ways of increase of her are defined, which include: optimization of placement of industries of basis types of production according to certain nature-economic zones, intensification of production, diversification of productive activity according to substantiated specialization taking into consideration the regional specialties.
URI: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/7399
Appears in Collections:Авторефераты
Кафедра учета и налогообложения в отраслях экономики



This item is protected by original copyright



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.