У роботі розглядаються теоретико-методичні основи дослідження міжнародної конкурентоспроможності виноробного підприємства. Досліджено чинники впливу на міжнародну конкурентоспроможність виноробного підприємства та систематизовано методи оцінки міжнародної конкурентоспроможності виноробного підприємства.
Проаналізовано показники сучасного стану та динаміки експорту виноробної продукції ТОВ «Винхол Оксамитне». Проведено SWOT- та PEST - аналіз. Визначені чинники впливу на міжнародну конкурентоспроможність ТОВ «»Винхол Оксамитне». Проведена оцінка стану міжнародної конкурентоспроможності ТОВ «Винхол Оксамитне».
Запропоновано напрями підвищення міжнародної конкурентоспроможності ТОВ «Винхол Оксамитне» за рахунок диверсифікації виробництва, диверсифікації ринків збуту, отримання географічної прив’язки. Особливий наголос зроблено на необхідності участі ТОВ «Винхол Оксамитне» у створенні виноградарсько-виноробного кластеру в Одеській області.
The paper considers the theoretical and methodological foundations of the study of the international competitiveness of the winery. The factors influencing the international competitiveness of the winery are investigated and the methods of assessing the international competitiveness of the winery are systematized.
Indicators of the current state and dynamics of exports of wine products of LLC " Vinehall Velvet" are analyzed. SWOT and PEST analysis was performed. Factors influencing the international competitiveness of Vinehall Velvet LLC have been identified. An assessment of the state of international competitiveness of Vinehall Velvet LLC was conducted.
The directions of increase of the international competitiveness of " Vinehall Velvet LLC" at the expense of diversification of manufacture, diversification of the markets, reception of geographical reference are offered. Particular emphasis was placed on the need for participation of Vinehall Velvet LLC in the creation of a viticulture and wine cluster in the Odessa region.