У статті розглянуто основні теоретичні положення ощадливого управління:
поняття, принципи та види втрат («муда»). Метою статті є визначення втрат операцій них систем сервісного типу з різним ступенем контакту із споживачем на підставі
дослідження класифікаційних підходів до втрат у технології ощадливого управління, а
також розробка пропозицій щодо використання інструментарію для зменшення або
усунення встановлених втрат. З використанням методів логічного узагальнення та порівнян ня встановлено основні види втрат підприємства: втрати внаслідок перевиробництва;
надлишкові запаси; брак; втрати через виконання зайвих операцій та обробки; простій та
очікування; втрати при транспортуванні; непотрібні переміщення. Зроблено проєкцію
втрат на діяльність операційних систем сервісного типу з різним ступенем контакту із
споживачем. На підставі порівняння втрат операційних систем сервісного типу з різним
ступенем контакту зроблено висновки про їх відмінність. Втрати операційних систем з
високим ступенем контакту пов’язані з їх нездатністю вчасно реагувати на запити клієн тів. Втрати систем з низьким ступенем контакту виникають як наслідок недосконалої
внутрішньої організації операційного процесу. Встановлена відмінність втрат вимагає
застосування різних методів та інструментів їх усунення. Запропоновано в системах з
високим ступенем контакту використовувати методи впорядкування реагування на зовнішні
збурювання у вигляді запитів клієнтів, зокрема, метод самообслуговування, вирівнювання
завантаження операційної системи використання системи, що витягує. В системах з
низьким ступенем контактів рекомендовано використовувати методи оптимізації операцій ного процесу, а саме карту потоку створення цінності товару, систему загального обслуго вування обладнання, скорочення часу на ліквідацію поломки обладнання, стандартну роботу.
The article considers the main theoretical provisions of lean management: the concept,
principles and types of losses (muda). The purpose of article is the losses determination of service type operating systems with different degrees of contact with the consumer based on the study of
classification approaches to losses in lean management technology, as well as the development of
proposals for the tools using to reduce or eliminate established losses. The use of logical
generalization and comparison methods made it possible to establish the main types of enterprise
losses: losses due to overproduction; excess stocks; shortage; losses due to unnecessary
operations and processing; simple and waiting; losses during transportation; unnecessary
movements. The projection of losses on the service-type operating systems activity with different
degrees of the consumer contact іs made. On the basis of the losses comparison of service-type
operating systems with different degrees of contact, conclusions about their differences are made.
Losses of operating systems with a high degree of contact are associated with their inability to
respond to customer requests in a timely manner. Losses of systems with a low degree of contact
arise as a result of imperfect internal organization of the operational process. The established
difference of losses requires the use of different methods and tools to eliminate them. It is proposed
in systems with a high degree of contact to use methods of regulation the response to external
disturbances in the form of customer requests, in particular, the method of self-service, leveling
the load of the operating system, using the pull system. In systems with a low degree of contact, it
is recommended to use methods of optimizing the operational process, namely, a map of the flow
of value creation of goods, a system of general maintenance of equipment, reduction of the time
used to eliminate equipment breakdowns, standard work.