У роботі розглядаються теоретичні і практичні аспекти обліку, контролю і
аналізу витрат, які входять до складу собівартості продукції. Використано методи: теоретичного узагальнення, порівняння, аналізу, синтезу, індукції, дедукції, кореляційно-регресійний аналіз та інші. Зроблено аналіз складових собівартості виробленої продукції підприємства на ТОВ «Кривоозерська харчосмакова фабрика». Пропонуються напрями удосконалення системи обліку витрат, які входять до складу собівартості продукції, їх внутрішнього контролю і в цілому управління, зокрема обґрунтовані: шляхи поліпшення документального оформлення операцій з відпуску матеріалів у виробництво; запропоновано використовувати не одну базу розподілу загальновиробничих витрат, а різні бази розподілу у розрізі окремих субрахунків; пропозиції по створенню відділу внутрішнього аудиту, окреслені основні етапи його реалізації, завдання та контроль функції.
В работе рассматриваются теоретические и практические аспекты учета, контроля и
анализа затрат, которые входят в состав себестоимости продукции. Использованы методы: теоретического обобщения, сравнения, анализа, синтеза, индукции, дедукции, корреляционно-регрессионный анализ и другие. Сделан анализ составляющих себестоимости продукции предприятия на ООО «Кривоозерская пищевкусовая фабрика». Предлагаются направления совершенствования системы учета затрат, которые входят в состав себестоимости продукции, их внутреннего контроля и в целом управления, в частности обоснованные: пути улучшения документального оформления операций по отпуску материалов в производство; предложено использовать одну базу распределения общепроизводственных расходов, а различные базы распределения в разрезе отдельных субсчетов; предложения по созданию отдела внутреннего аудита, очерчены основные этапы его реализации, задачи и контроль функции.
The paper discusses the theoretical and practical aspects of accounting, control and
analysis costs that are part of the production costs. The methods: theoretical generalization, comparison, analysis, synthesis, induction, deduction, correlation and regression analysis and others. The analysis of the components of the cost of production at the company LLC "Krivoozerskaya flavoring factory". The directions of improvement of the system of cost accounting, which are part of the cost of production, and their internal control and overall management, in particular justified: ways to improve the documentation of the transactions on the distribution of materials in production; proposed to use a base allocation of overhead cost, and various distribution base in the context of the individual sub-accounts; proposals for the establishment of the internal audit department, outlined the main stages of its implementation, tasks and control functions.