Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/17271
Назва: Управління стратегічним розвитком підприємств олійно-жирової галузі на засадах TQM
Інші назви: Features of complex use of total quality management (TQM) methods on the example of the oil and fat industry
Автори: Балабаш, О.С.
Лисак, Л.О.
Balabash, O.
Lysak, L.
Бібліографічний опис: Балабаш О. С. Управління стратегічним розвитком підприємств олійно-жирової галузі на засадах TQM / О. С. Балабаш, Л. О. Лисак // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: збірник наукових праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет, 2023. – № 10 (311). – С. 53-59.
Дата публікації: 2023
Видавництво: Одеський національний економічний університет
ORCID: 0000-0002-5794-1309
0009-0006-3620-105X
Ідентифікатор DOI: DOI:10.32680/2409-9260-2023-10-311-53-59
Ключові слова: стратегічне управління
управління розвитком підприємства
стратегічне управління підприємством
стратегія розвитку підприємства
методи стратегічного управління розвитком
менеджмент якості
інструменти TQM
діаграма Парето
діаграма Ісікави
підприємства АПК
підприємства олійно-жирової галузі
strategic management
enterprise development management
strategic management of the enterprise
enterprise development strategy
methods of strategic development management
quality management
TQM tools
Pareto diagram
diagram of Ishikawa
agro-industrial complex enterprises
enterprises of the oil and fat industry
Короткий огляд (реферат): Метою даної статті є розвиток методичних засад стратегічного управління розвитком підприємств олійно-жирової галузі на основі комплексного використання інструментів TQM. У процесі дослідження використано: метод аналізу рядів динаміки (для аналізу динаміки експорту олії), контрольний листок (для систематизації даних щодо наявних дефектів у процесі виробництва), діаграма Парето(для визначення найбільш важливих факторів зниження якості продукції), діаграма Ісікави (для проведення причинно-наслідкового аналізу проблем якості продукції). На основі дослідження тенденцій розвитку галузі з використанням методу аналізу рядів динаміки обґрунтовано доцільність розвитку методичного інструментарію розробки управлінських рішень, направлених на реалізацію потенціалу розвитку у довгостроковій перспективі. З метою комплексного аналізу дефектів виробництва продукції олійно-жирового підприємства використано інструменти TQM. Визначено перелік дефектів, їх кількість та вагу серед усіх відхилень. Застосовано діаграму Парето для визначення головних проблем у сфері управління якістю на підприємстві. Виявлено, що основними проблемами є відсутність системи попереджувальних заходів та застаріле обладнання на виробничій лінії. Використано діаграму Ісікави для причинно-наслідкового аналізу і визначено, що найбільший вплив на якість продукції мають персонал та стан обладнання. Для розвязання цих проблем запропоновано впровадити систему попереджувальних заходів, таких як навчання персоналу у сфері управління якістю та лабораторний контроль на всіх етапах виробництва. Розвинуто методичні підходи до стратегічного управління розвитком підприємств олійно-жирової галузі з використанням інструментів TQM. Дослідження показує, що комбінування контрольного листа, діаграми Парето та діаграми Ісікави покращує аналіз та створює підґрунтя для стратегічного управління розвитку підприємства.
The purpose of this article is the development of methodological principles of strategic management of the development of enterprises in the oil and fat industry based on the comprehensive use of TQM tools. In the research process, the following methods were used: the method of analysis of dynamic series (to analyze the dynamics of oil export), a control sheet (to systematize data on existing defects in the production process), a Pareto diagram (to determine the most important factors for reducing product quality), an Ishikawa diagram (to conduct a causal - consequential analysis of product quality problems).Based on the study of trends in the development of the industry using the method of dynamic series analysis, the expediency of the development of a methodological toolkit for the development of management solutions aimed at realizing the development potential in the long term is substantiated. TQM tools were used for the purpose of comprehensive analysis of production defects of the oil and fat enterprise. The list of defects, their number and weight among all deviations is determined. The Pareto diagram was used to determine the main problems in the field of quality management at the enterprise. It was found that the main problems are the lack of a system of preventive measures and outdated equipment on the production line. The Ishikawa diagram was used for causal analysis and it was determined that personnel and equipment condition have the greatest impact on product quality. To solve these problems, it is proposed to implement a system of preventive measures, such as training of personnel in the field of quality management and laboratory control at all stages of production. Methodical approaches to the strategic management of the development of enterprises in the oil and fat industry using TQM tools have been developed. The study shows that combining the control sheet, Pareto diagram and Ishikawa diagram improves the analysis and creates a basis for strategic management of the development of the enterprise.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/17271
Інші ідентифікатори: УДК 330.34.01
JEL Classification: L660
Розташовується у зібраннях:Кафедра менеджменту організацій
№10 (311)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
53-59.pdf557,76 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.