Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19251
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГой, В.К.-
dc.contributor.authorHoi, V.-
dc.date.accessioned2025-04-06T19:52:34Z-
dc.date.available2025-04-06T19:52:34Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifierУДК: 338.48+640.4+642-
dc.identifierJEL Classification: М 100-
dc.identifier.citationГой В. К. Світові тенденції та практики інновацій у готельно-ресторанній індустрії / В. К. Гой // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: збірник наукових праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет, 2024. – № 12 (325). – С. 77-85.en_US
dc.identifier.urihttp://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19251-
dc.description.abstractМетою статті є дослідження світового досвіду впровадження інновацій у готельно-ресторанному бізнесі, які найчастіше використовуються підприємствами. Проведено критичний аналіз літератури, дослідження практик застосування інновацій, економічний аналіз. Було розглянуто основні інновації у готельно-ресторанному бізнесі, проа налізовано тренди використання інновацій, досліджено практику впровадження інновацій у світі. Автором виявлено, що інноваційна діяльність у підприємствах готельно-ресторанного бізнесу постійно розвивається, з’являється складне конкурентне середовище через велику кількість нових закладів, тому потрібно посилити наукові дослідження на цю тему.en_US
dc.description.abstractThe aim of the article is to study the world experience of introducing innovations in the hotel and restaurant business, which are most often used by enterprises. The article considers the main innovations in the hotel and restaurant business, analyses trends in the use of innovations, develops a classification of innovations by their nature, conducts a critical analysis of literature and studies the practice of implementing innovations in the world. A critical analysis of the literature, a study of innovation practices, and economic analysis were conducted. The author has found that innovation activity in the hotel and restaurant business is constantly evolving, and a complex competitive environment is emerging due to the large number of new establishments. The author analyses the main opinions of scholars on this topic and proves that sustainable development is currently the main innovation trend in the hotel and restaurant business. The article examines the investment in innovations in the hotel and restaurant business in the world and analyses which innovative technologies are most invested in. The hotel market was studied by type and analysed which types of hotels are more numerous in the world and which types are more popular. The dynamics of investment over the past six years was also studied and analysed to see how innovation was developing before and after the pandemic, as well as how it is developing now. It was found that some innovations from the pandemic period have become a trend that has continued today, and the experience of the pandemic has made it clear to the hotel and restaurant business that innovation is the right way to develop their business and is one of the main ways to overcome the crisis. Today, it is thanks to innovations that the hotel and restaurant business is developing and becoming more technologically advanced. Previously, the hotel and restaurant business had high costs for many different things, but as time passed and innovation helped in business development, all previous problems were solved and the management process became more predictable and with minimal risks. Therefore, right now, the analysis of modern global trends in innovation will help businesses find the right way to develop and increase competitiveness.-
dc.language.isouken_US
dc.publisherОдеський національний економічний університетen_US
dc.subjectінноваціїen_US
dc.subjectготельно-ресторанний бізнесen_US
dc.subjectменеджментen_US
dc.subjectсталий розвитокen_US
dc.subjectinnovationen_US
dc.subjecthotel and restaurant businessen_US
dc.subjectmanagementen_US
dc.subjectsustainable developmenten_US
dc.titleСвітові тенденції та практики інновацій у готельно-ресторанній індустріїen_US
dc.title.alternativeGlobal trends and practices of innovation in the hotel and restaurant industryen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doihttps://doi.org/10.32680/2409-9260-2024-12-325-77-85-
dc.identifier.orcidhttps://orcid.org/0009-0004-2708-7596-
Розташовується у зібраннях:№12 (325)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
77-85.pdf752,87 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.