В роботі проаналізовано класифікацію м’яса в Україні. Визначено споживні
властивості м’яса та чинники їх формування. Проаналізовано стан системи захисту прав споживачів. Дана характеристика сучасному стану виробництва та експортно-
імпортного товарообігу м’яса в Україні. Проаналізовано зміни законодавчого та
нормативного забезпечення галузі тваринництва. Визначено порядок проведення
експертизи м’яса яловичини та свинини. Проведено експертне оцінювання м’яса
яловичини та свинини за органолептичними показниками із використанням балових
шкал. Розроблено рекомендації щодо забезпечення прав споживачів при реалізації
свіжого м’яса в торговельній мережі.
This paper analyzes the classification of meat in Ukraine. Meat consumption
properties and factors of their formation are determined. The state of the consumer
protection system is analyzed. It describes the current state of production and exportimport
trade in meat in Ukraine. Changes in the legislative and regulatory support of the
livestock industry are analyzed. The procedure for the examination of beef and pork meat
has been determined. Expert evaluation of beef and pork meat on organoleptic parameters
using score scales. Consumer rights recommendations have been developed to market
fresh meat in the retailer.