У роботі розглядаються теоретичні засади відкриття власної справи з виробництва сирів; досліджуються нормативно-правові умови здійснення підприємницької діяльності в Україні; проаналізовано зовнішнє середовище на ринку молочної продукції; надано оцінку внутрішніх конкурентних переваг майбутнього бізнесу; проаналізовано інвестиційні та операційні витрати; здійсненно прогнозування доходів та прибутку від реалізації продукції; наведено розрахунок критеріїв ефективності проєкту; виявлені основні проєктні ризики та шляхи їхньої мінімізації.
business planning”. – Odessa National Economics University. – Odessa, 2022. In the qualifying work the theoretical bases of opening own business on manufacture of cheeses are considered; the normative and legal conditions for doing business in Ukraine are studied; the external environment in the dairy market is analyzed; an assessment of the internal competitive advantages of future business; investment and operating costs are analyzed; feasible forecasting of income and profit from sales; the calculation of project efficiency criteria is given; the main project risks and ways to minimize them are identified.