У роботі розглянуті теоретичні аспекти обліку та контролю дебіторської заборгованості підприємства, методика та організація обліку і внутрішнього контролю у ТОВ «Югфуд».
Проаналізовано економічну сутність дебіторської заборгованості, визначено класифікацію та визнання дебіторської заборгованості, досліджено дискусійні аспекти вітчизняної практики обліку дебіторської заборгованості, особливості обліку дебіторської заборгованості у ТОВ «Югфуд», проведено аналіз фінансово-економічної діяльності підприємства, визначено шляхи удосконалення обліку та контролю.
Запропоновано проводити розрахунок резерву під очікувані кредитні збитки, оновити Наказ про облікову політику, перевіряти платоспроможність дебіторів перед реалізацією продукції, встановити систему знижок за більш ранню оплату, сформувати службу контролінгу.
Author analysis the economic essence of the definition of "receivables", determines the classification and recognition of receivables, investigates debatable aspects of the domestic practice of accounting for receivables and features of accounting for receivables in Southfood, LLC, analyzes financial and economic activities of the enterprise, identifies ways to improve accounting and control.
It was proposed to create a loan loss provision for expected credit losses, to update the Accounting Policy decree, to check debtors` solvency before selling products, establish a system of discounts for earlier payments, to form a controlling department.