У роботі розглядаються теоретико-методологічні основи дослідження міжнародної
конкурентоспроможності сектору аквакультури ,визначено сутність та особливості
міжнародної конкурентоспроможності сектору аквакультури регіону
Проаналізовано показники конкурентоспроможності сектору аквакультури
Одеського регіону, було проведено аналіз факторів розвитку галузі, розраховано вплив
чинників що сприяють та заважають розвитку конкурентоспроможності сектору
аквакультури..
Запропоновано напрями вдосконалення міжнародної конкурентоспроможності
сектору аквакультури Одеського регіон, розроблено заходи щодо оптимізації
технологічного та організаційного обладнання процесів, підвищення ефективності збуту і
просування, зокрема шляхом імплементації технологічних ноу-хау та зміни системи
контролю за товарообігом
Qualification work consists of three sections. The object of research is the international
competitiveness of the aquaculture sector of the Odesa region and the process of its improvement.
The theoretical and methodological foundations of the study of the international
competitiveness of the aquaculture sector are considered, the essence and features of the
international competitiveness of the aquaculture sector of the region are determined.
The indicators of competitiveness of the aquaculture sector of the Odesa region were
analyzed, the factors of development of the industry were analyzed, the influence of factors that
promote and hinder the development of competitiveness of the aquaculture sector was calculated.
The directions of improvement of the international competitiveness of the aquaculture
sector of the Odesa region are proposed, measures to optimize the technological and organizational
equipment of processes, increase the efficiency of sales and promotion, in particular through the
implementation of technological know-how and changes in the system of control over the turnover
of goods are developed.