У роботі розглянуто концепцію забезпечення економічної безпеки на стратегічному рівні управління. Доведено доцільність використання процедури формування стратегії, що ґрунтується на процесному підході та оцінювання поточного стану економічної безпеки з використанням експертних методів. Проведено аналіз тенденцій розвитку галузі хлібопродуктів, встановлено ряд позитивних та негативних факторів. Проведено аналіз з використанням матриць погроз та можливостей розвитку галузі хлібопродуктів. Проведено діагностику з використанням експертних методів та їх оцінку з використанням коефіцієнтів Шортліффа. З використанням матричного методу обґрунтовано стратегію відновлення. Враховуючі основні загрози підприємства та низьке значення операційної складової, запропоновано в потокову лінію встановити додаткове обладнання сушіння зерна.
The work considers the concept of ensuring economic security at the strategic level of management. The expediency of using the strategy formation procedure, which is based on the use of a process approach and assessment of the current state of economic security using expert methods, has been proven. An analysis of trends in the development of the bakery industry was carried out, and a number of positive and negative factors were identified. The analysis was carried out using matrices of threats and opportunities for the development of the bakery industry. Diagnostics were carried out using expert methods and their evaluations were processed according to the methodology using Shortliff coefficients. Using the matrix method, the recovery strategy is substantiated. Taking into account the main threats of the enterprise and the low value of the operational component, it is proposed to install additional grain drying equipment in the flow line.