У роботі розглянуто методику вивчення та аналізу конкурентоспроможності підприємства. Проаналізовано фактори, які на неї впливають, наведено переваги та недоліки основних методів її вивчення.
Аналіз галузі громадського харчування в Україні дав можливість виділити основні проблеми та перспективи ресторанного бізнесу.
Проаналізовано ресторан «Pizza-bar Римські пекарні», визначено основні фінансові показники його. Для підвищення конкурентоспроможності закладу запропоновано розробити та запровадити власну програму лояльності; розробити меню з вказанням точної кількості вуглеводів, білків та жирів; створити програму кулінарних майстер-класів. Розрахунок показників ефективності реалізації даних заходів свідчить, що вони є економічно привабливими та доцільними.
The study examines the methodology for studying and analyzing the competitiveness of an enterprise. It analyzes the factors influencing it and outlines the advantages and disadvantages of the main methods used for its examination.
The analysis of the food service industry in Ukraine has identified the main problems and prospects of the restaurant business.
The "Pizza-bar Rym's Bakeries" restaurant was analyzed, and its key financial indicators were determined. To enhance the competitiveness of the establishment, it is proposed to develop and implement a loyalty program, create a menu indicating the exact amount of carbohydrates, proteins, and fats, and establish a culinary masterclass program. The calculation of the effectiveness indicators of these measures indicates that they are economically attractive and feasible.