Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/13368
Назва: Теоретико-методологічні підходи до діагностики резервів підвищення конкурентоспроможності на оптових підприємствах харчової промисловості
Інші назви: Theoretical and methodological approaches to the reserves diagnostics to increase competitiveness in the wholesale enterprises of the food industry
Автори: Носаченко, О.А.
Nosachenko, A.
Бібліографічний опис: Носаченко О. А. Теоретико-методологічні підходи до діагностики резервів підвищення конкурентоспроможності на оптових підприємствах харчової промисловості / О. А. Носаченко // Науковий вісник Одеського національного економічного університету. – Одеса : ОНЕУ, 2021. – № 5-6 (282-283). – С. 90-95.
Дата публікації: 2021
Видавництво: Одеський національний економічний університет
Ідентифікатор DOI: 10.32680/2409-9260-2021-5-6-282-283-90-95
Ключові слова: діагностика
економічна діагностика
етапи економічної діагностики
резерви підприємств
підвищення конкурентоспроможності
принципи економічної діагностики
diagnostics
economic diagnostics
stages of economic diagnostics
reserves of enterprises
increasing competitiveness
principles of economic diagnostics
Короткий огляд (реферат): Метою дослідження є у визначення ролі діагностики резервів підвищення конкурентоспроможності підприємств, обґрунтуванні її структури шляхом визначення операцій та послідовності їх виконання. Методика базується на використанні аналітичного методу, який спрямований на визначення внутрішніх тенденцій і дозволяє виокремити переваги застосування діагностики для визначення резервів підвищення конкурентоспроможності на підприємствах. Результати. Обґрунтовано, що відмінною рисою діагностики є завдання – оцінити ситуацію на конкретний момент часу, виявити відхилення та визначити причини, що викликали ці відхилення, тобто виявити причинно-наслідкові зв’язки. Побудована логічна схема діагностики резервів підвищення конкурентоспроможності на підприємствах. Запропоновано визначення ступенів проведення діагностики для оптових підприємств харчової промисловості. Практична значимість. Теоретичні розробки можуть бути використані для виявлення, аналізу та оцінювання резервів на оптових підприємствах харчової промисловості, що дозволить побудувати вдосконалені стратегії розвитку та окреслити подальші перспективи для підвищення рівня конкурентоспроможності.
Purpose. The scientific article is devoted to the study of diagnostics of reserves of competitiveness increase in enterprises as an analytical tool for identifying the state of reserves, their availability and evaluation in order to develop a strategy based on the totality of existing reserves and resources. Due to the implementation of diagnostic research, the process of recognizing and determining the general trends in attracting reserves at the enterprise takes place and identification of parameters and indicators of reserves that have an impact on improving competitiveness. Diagnosis is a necessary step in the study of the problem and allows you to identify and adjust all further management actions to increase the competitiveness of enterprises. The purpose of the study is to determine the role of diagnostics of reserves to increase the competitiveness of enterprises, substantiate its structure by determining the operations and sequence of their implementation. Method. Theoretical research is based on an analytical research method, which aims to determine the internal trends and capabilities of the subject and allows to identify the benefits of using diagnostics to determine reserves in enterprises. Results. It is substantiated that the distinguishing feature of diagnostics is the task - to assess the situation at a particular time, to identify deviations and determine the causes of these deviations, i.e. to identify causal relationships. The logical scheme of diagnostics of reserves of increase of competitiveness at the enterprises is constructed. It is proposed to determine the stages of diagnostics for wholesale enterprises of the food industry using the developed algorithm. Scientific novelty. The principles on which the structure of economic diagnostics is based and which reflect the specifics of the direction of the dynamics of indicators and the requirements for the structure of the results of the wholesale enterprises of the food industry are determined. Practical importance. Theoretical developments can be used to identify, analyze and evaluate reserves in wholesale food companies, which will build improved development strategies and outline further prospects for increasing competitiveness.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/13368
Розташовується у зібраннях:№ 5-6 (282-283)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
90-95.pdf611,1 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.