Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16005
Title: | Імплементація принципів сталого розвитку сільськогосподарськими підприємствами України |
Other Titles: | Implementation of the principles of un sustainable development by Ukrainian agricultural companies |
Authors: | Настека, М.В. Nasteka, M. |
Citation: | Настека М. В. Імплементація принципів сталого розвитку сільськогосподарськими підприємствами України / М. В. Настека // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: збірник наукових праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет, 2022. – № 11-12 (300-301). – С. 14-19. |
Issue Date: | 2022 |
Publisher: | Одеський національний економічний університет |
ORCID: | ORCID:0000-0002-8552-617X |
DOI: | DOI:10.32680/2409-9260-2022-11-12-300-301-14-19 |
Keywords: | сталий розвиток управління сталим розвитком сільськогосподарське підприємство концепція сталого розвитку концепція сталого розвитку глобалізація глобальне середовище принципи sustainable development management of sustainable development agricultural enterprise concept of sustainable development globalization global environment principles |
Abstract: | Запропоновано підхід до тлумачення поняття «сталий розвиток», що визначається як процес здійснення
господарської діяльності, включаючи виробництво та реалізацію товарів, робіт і послуг, на основі синергетичного підходу
до процесу взаємодії господарської діяльності, економіки, екології та соціальні системи, що забезпечують ефективність
своїх функцій, набувають елементів подальшого розвитку в оперативно-стратегічний період. Зокрема, акцентовано увагу
на корпоративній діяльності в умовах воєнного стану. Управління сталим розвитком сільськогосподарських підприємств
у глобальному середовищі є складним системним процесом, пов’язаним з такими аспектами управління підприємством, як
управління конкурентоспроможністю, стратегічне управління, екологічне управління, управління соціальним розвитком,
міжнародне управління та цілі. Одним із них є виробництво екологічно безпечних харчових продуктів, що задовольняють
потреби споживачів з урахуванням сформованої культури споживання та прогнозованих потреб майбутніх поколінь.
Виявлено особливості та розроблено принципи управління цим процесом. Основним завданням роботи є акцентування
уваги на діяльності суб’єктів підприємницької діяльності під час воєнного стану та продовження реалізації ідей сталого
розвитку, що запроваджуються Організацією Об’єднаних Націй. Використано комплекс загальнонаукових та спеціальних
методів наукового пізнання. Відповідно до поставленої мети, об’єкта, предмета та завдань дослідження були використані
такі методи: діалектичний, формальний, порівняльний, синтезу та аналізу, юридичного тлумачення, історичний метод.
У процесі дослідження були сформовані основні завдання, що постають перед сільськогосподарськими підприємствами
України на шляху реалізації принципів сталого розвитку. Запровадження принципів сталого розвитку у діяльності
українських сільськогосподарських підприємств є важливим критерієм їх конкурентоспроможності на світовому ринку. Approaches to the interpretation of the concept of "sustainable development", which is defined as the process of carrying out economic activity, that involves production and sale of goods, works or services based on a synergistic approach to the process of interaction of economic, ecological and social systems, which ensures the efficiency of economic functioning, have gained further development element in operational and strategic periods. In particular, attention is focused on the activities of enterprises during martial law. The management of the sustainable development of agricultural enterprises in the global environment is a complex system process that is related to such aspects of corporate management as competitiveness management, strategic management, environmental management, social development management, international management, the purpose of which is the production of environmentally safe products, as in, agricultural produce that will satisfy the needs of consumers, taking into account the formed culture of consumption, and the projected needs of future generations. Purpose. The main task of the work is to focus attention on the activities of business entities during the martial law and to continue the implementation of the ideas of sustainable development introduced by the United Nations. Method. Complex of general scientific and special methods of scientific knowledge. In accordance with the set goal, object, subject and tasks of the research, the following methods were used: dialectical, formal, comparative, synthesis and analysis, legal interpretation, historical method. Results. In the course of the study, the main tasks facing agricultural enterprises of Ukraine on the way to implementing the principles of sustainable development were formed. Practical significance. The implementation of the principles of sustainable development in the activities of Ukrainian agricultural enterprises is an important criterion for their competitiveness on the world market. |
URI: | http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16005 |
Other Identifiers: | УДК 330.31-021.387 JEL Classification: Q010; Q570 |
Appears in Collections: | №11-12 (300-301) |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.