Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18382
Title: | Управління стратегічним розвитком готельних підприємств на основі системи BSC |
Other Titles: | Management of strategic development of hotel enterprises based on the BSC system |
Authors: | Хетагурова, Д.О. Khetagurova, D. |
Citation: | Хетагурова Д. О. Управління стратегічним розвитком готельних підприємств на основі системи BSC / Д. О. Хетагурова // Науковий вісник Одеського національного економічного університету: збірник наукових праць; за ред.: В.В. Коваленко (голов. ред.). (ISSN 2409-9260). – Одеса: Одеський національний економічний університет, 2024. – № 3-4 (316-317). – С. 134-144. |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Одеський національний економічний університет |
ORCID: | https://orcid.org/0000-0003-0026-9053 |
DOI: | https://doi.org/10.32680/2409-9260-2024-3-4-316-317-137-144 |
Keywords: | управління стратегічним розвитком готельних підприємств система збалансованих показників стратегічна карта management of strategic development of hotel enterprises balanced scorecard strategic map |
Abstract: | Метою дослідження є проблеми впровадження системи збалансованих показників для формування стратегічних
цілей розвитку готельних підприємств. Методика дослідження полягає у застосуванні системи збалансованих показників
та стратегічної карти. Результати дослідження доводять доцільність впровадження системи збалансованих
показників. Запропоновано логічну схему впровадження системи BSC для формування напрямів стратегії розвитку
готельних підприємств. Автором використана стратегічна карта, яка встановлює причинно-наслідкові зв’язки між
стратегією підприємства та показниками напрямів для визначення цілей розвитку. Здійснено деталізацію стратегічної
карти. Такий підхід дозволить обґрунтувати обрані напрями розвитку, підвищити ефективність реалізації стратегічних
цілей. Практична значущість результатів дослідження полягає у формуванні практичних рекомендацій з впровадження
системи збалансованої системи показників для формування стратегічних цілей розвитку готельних підприємств. The research is aimed at studying the problems of implementing a balanced scorecard to formulate strategic goals for the development of hotel enterprises. The methodology for researching the strategic development management is to use the following tools, in particular: a balanced scorecard - for analysing, measuring and improving the processes of enterprises' activities; a strategic map - acts as a visual description of the strategy, which in the complex demonstrates the combination of goals in the areas of the BSC system. The results of the study prove the feasibility of introducing a balanced scorecard into the activities of hotel enterprises to formulate strategic development goals. The author has identified the advantages and disadvantages of the balanced scorecard. A logical scheme for implementing the BSC system and the strategic map in the process of forming the directions of the development strategy of hotel enterprises has been proposed. The application of the balanced scorecard has been proved, which extends the range of issues under study and practical implementation in the process of managing the strategic development of hotel enterprises. The author uses a strategic map as an auxiliary tool, which is substantiated by establishing the cause-and-effect relationship between the strategy of hotel enterprise and the list of the specified indicators of the established directions for determining the development goals. The proposed strategic map is detailed, which demonstrates a set of indicators for the established directions of development of hotel enterprises. This approach will allow to substantiate the selected directions of strategic development, increase the efficiency of implementation, and carry out timely adjustments. The practical significance of the research results lies in the formation of practical recommendations for the implementation of a balanced scorecard system for the formation of strategic goals for the development of hotel enterprises. |
URI: | http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18382 |
Other Identifiers: | УДК 338.46 JEL Classification: L100, L200, L320 |
Appears in Collections: | № 3-4 (316-317) |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
137-144.pdf | 1,1 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.