Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18563
Title: Технологія використання експертних методів в процесі управління стратегічними ризиками діяльності зернопереробних підприємств
Other Titles: Technology of expert methods use in the management process the strategic risks of the grain processing enterprises activity
Authors: Кузнецова, І.О.
Малютенко, О.Ю.
Кублікова, Т.Б.
Kuznetsova, I.
Malyutenko, A.
Kublikova, T.
Citation: Кузнецова І. Технологія використання експертних методів в процесі управління стратегічними ризиками діяльності зернопереробних підприємств / І. Кузнецова, О. Малютенко, Т. Кублікова // Науковий вісник Одеського національного економічного університету. Всеукраїнська асоціація молодих науковців. – Науки: економіка, політологія, історія. – 2019. – № 5 (268). – С. 125-146.
Issue Date: 2019
Publisher: Одеський національний економічний університет
DOI: 10.32680/2409-9260-2019-5-268-125-146
Keywords: стратегічні ризики
ризик-фактори
експертні методи
технологія управління
процес управління
коефіцієнта аргументованості
коефіцієнт компетентності експертів
strategic risks
risk factors
expert methods
management technology
management process
argument rate
expert competence rate
Abstract: Проведено критичний аналіз статистичних та аналітичних методів оцінки ризиків. Встановлено їх утруднене використання для оцінки ризик-факторів зовнішнього середовища через обмеженість достовірної інформації, її неповноту та відсутність кількісних вимірювань певної інформації. Доведено найбільш прийнятність експертних методів для оцінки стратегічних ризиків. Під час відбору експертів для врахування їх різної обізнаності запропоновано ввести коефіцієнт компетентності експертів, який складається з двох складових: коефіцієнта ступеню знайомства експерта з проблемою та коефіцієнта аргументованості. Доведено необхідність враховувати специфіку зернопереробної галузі та поведінкові аспекти експертів в джерелах аргументації розрахунку відповідного коефіцієнту. Проведено опитування провідних фахівців 24 зернопереробних підприємств галузі та розраховано середньозважену оцінку за кожним джерелом аргументованості. На цій підставі розроблено шкалу оцінки джерел аргументованості. Її покладено в основу розрахунку коефіцієнту аргументованості. Це дозволяє врахувати обізнаність експертів під час їхнього відбору для проведення оцінки стратегічних ризик-факторів зернопереробного підприємства. Запропоновано процедуру оцінки ступеню впливу ризик-факторів на підприємство в два етапи, що надає змогу врахувати характер факторів та компетентність кожного експерта. Розроблено технологію використання експертних методів в процесі управління стратегічними ризиками діяльності зернопереробних підприємств. Технологія надає можливість з урахуванням специфіки галузі формалізувати: визначення оптимальної кількості експертів, відбір експертів, проведення експертних оцінок, узгодження оцінок експертів. Технологію використання експертних методів для визначення ступеню впливу ризик-факторів в процесі управління стратегічними ризиками формалізовано у вигляді інформограми.
A critical analysis of statistical and analytical methods of risk assessment. They found it difficult to use to assess the risk factors of the external environment due to the limited reliable information, its incompleteness and the lack of quantitative measurements of certain information. Proved the greatest acceptability of expert methods for assessing strategic risks. Whenselecting experts to take into account their awareness, it was proposed to introduce the expert competence coefficient, which consists of two components: the coefficient of the degree of familiarity of the expert with the problem and the coefficient of argumentation. Proved the need to take into account the specifics of the grain processing industry and the behavioral aspects of experts in the sources of arguments for calculating the corresponding coefficient. A survey of leading experts of 24 grain processing enterprises of the industry was carried out and a weighted average rating of each source of argumentation was calculated. On this basis, a scale of assessment of sources of argumentation has been developed, which is the basis for calculating the coefficient of argumentation. This allows you to take into account the awareness of experts during their selection for the evaluation of strategic risk factors of a grain processing enterprise. A procedure has been proposed for assessing the degree of influence of risk factors on an enterprise in two stages, which makes it possible to take into account the nature of the factors and the competence of each expert. A technology has been developed for using expert methods in the process of managing strategic risks in the activities of grain processing enterprises. The technology allows taking into account the specifics of the industry: the determination of the optimal number of experts, the selection of experts, the conduct of expert assessments, the coordination of expert evaluations. The technology of using expert methods to determine the degree of influence of risk factors in the process of managing strategic risks is formalized in the form of an inforogram.
URI: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18563
Other Identifiers: УДК 664.7:330
JEL Classification: D 810
Appears in Collections:Кафедра менеджменту організацій
№ 5 (268)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
125-146.pdf433,29 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.