Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18615
Назва: Формування конкурентної стратегії лідирування за витратами на засадах бережливого виробництва
Інші назви: Formation of cost leadership strategy based on lean production
Автори: Кузнецова, І.О.
Горбатюк, В.
Kuznetsova, I.
Gorbatiuk, V.
Бібліографічний опис: Кузнецова І. Формування конкурентної стратегії лідирування за витратами на засадах бережливого виробництва / І. Кузнецова, В. Горбатюк // Науковий вісник Одеського національного економічного університету. Всеукраїнська асоціація молодих науковців. – Науки: економіка, політологія, історія. – 2018. – № 11 (263). – С. 117-136.
Дата публікації: 2018
Видавництво: Одеський національний економічний університет
Ідентифікатор DOI: 10.32680/2409-9260-2018-11-263-117-136
Ключові слова: конкурентна стратегія
бережливе виробництво
втрати
цикл Демінгу
принципи організації виробничих систем
ефективність використання ресурсів
competitive strategies
lean production
losses
PDCA cycle
principles of production system organization
management process
resource efficiency
Короткий огляд (реферат): Систематизовано існуючі визначення бережливого виробництва за низкою ознак: як сукупність відносин; як спосіб мінімізації діяльності, що не додає вартості; як скорочення витрат; як ефективне використання ресурсів. Проведено порівняльну характеристику принципів концепцій ефективної організації виробництва та бережливого виробництва. Встановлено, що ці дві концепції мають низку схожих принципів, які встановлюють правила раціональної організації виробничих систем: принцип спеціалізації, стандартизації, паралельності, ритмічності, прямоточності, гнучкості. Узагальнено суттєві відмінності стосовно принципів пропорційності, безперервності, граничних відхилень та підвищення ефективності операцій. Згруповано втрати, що зустрічаються у всіх видах виробничої діяльності у дев’ять видів: інтелектуальні, перевиробництво, збиткові запаси, дефекти, надлишкова обробка предметів праці, надлишкове транспортування, простої, ресурсні. Таке угрупування надає можливість усунути або скоротити втрати в усіх сферах діяльності підприємства. Доведено, що в основі концепції бережливого виробництва є усунення причин виникнення втрат. Запропоновано власне визначення «бережливого виробництва», яке базуються на двох правилах: усунення втрат під час виробництва продукції та збільшення її цінності для споживачів. Обґрунтовано послідовність управління процесу бережливого виробництва на засадах циклу Демінгу. Запропонована структура надає можливість повторювати операції управління до усунення втрат за всіма ланками ланцюга бізнес-процесів. Розроблено концептуальну модель формування конкурентної стратегії лідирування за витратами на засадах бережливого виробництва. Запропоновану концептуальну модель відрізняє можливість виконувати два типи завдання: обґрунтування конкурентної позиції підприємства на ринку та ліквідація втрат у бізнес-процесах підприємства.
The existing definitions of lean production were systematized by a number of features: as a set of relationships; as a way to minimize activities that do not add value; how to reduce costs; as an efficient use of resources. Comparable characteristics of the principles of efficient production organization and lean production concepts were carried out. It was revealed that these two concepts have a number of common features that predetermine the rules of rational organization of production systems: the principle of specialization, standardization, parallelism, rhythmicity, directness, flexibility. Significant differences regarding concepts of the proportionality, continuity, marginal deviations and increased efficiency of operations were generalized. The expenses occurring in all kinds of production activities were grouped in nine kinds: intellectual, overproduction, loss-making stocks, defects, overprocessing of labor objects, over-transportation, simple, resourceful. Such a grouping provides an opportunity to eliminate or reduce losses in all areas of the enterprise. It was proved that the bases of lean production lie in the elimination of reasons that cause losses. Personal definition of “lean production” was offered, which is based on two rules: eliminating losses during production and increasing its value for consumers. Sequence of process management based on PDCA cycle was substantiated. The offered structure enables to apply management operations till final elimination of losses on all links in the chain of business processes. Conceptual model of cost leadership strategy based on lean production was worked out. The offered conceptual model is distinguished by possibility to cover two tasks: to substantiate concrete position of an enterprise in the market and to eliminate losses in its business processes.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/18615
Інші ідентифікатори: УДК[005.52:330.133.1] :338.2
JEL Classification: L190
Розташовується у зібраннях:Кафедра менеджменту організацій
№11 (263)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
117-136.pdf540,76 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.