У роботі розглядаються теоретичні аспекти кластерної туристичної політики та нормативно-правові засади розвитку гастрономічного туризму і кластерів гастрономічного туризму.
Проаналізовано світовий і національний ринок послуг гастрономічного туризму, виділено провідні країни гастрономічного туризму та розглянуто моделі кластерних утворень у гастрономічному туризмі.
Запропоновано впровадити світовий досвід кластерної політики у розвиток гастрономічного туризму України та розробити туристичний кластер гастрономічного туризму.
The theoretical aspects of the cluster tourism policy and the legal framework for the development of gastronomic tourism and gastronomic tourism clusters are considered in the paper.
The world and national market of gastronomic tourism services are analyzed, leading countries of gastronomic tourism are identified and models of cluster entities in gastronomic tourism are considered.
It is proposed to introduce world experience of cluster policy in the development of gastronomic tourism of Ukraine and develop a tourist cluster of gastronomic tourism.