У роботі розглядаються теоретичні основи формування якості молочних продуктів. Визначено якісні характеристики молочних продуктів, за допомогою яких проводять їх експертизу. Проаналізовано основні нормативні документи, які регламентують якість та безпечність молока і молочних продуктів. Запропоновано низку методів та ідентифікаційних критеріїв з метою вдосконалення процесу виявлення фальсифікації молока та молочних продуктів. Проведено ідентифікаційну та товарознавчу експертизу молока і кисломолочних продуктів та встановлено факти невідповідності деяких зразків.
The theoretical bases of formation of quality of dairy products are considered in the work. The qualitative characteristics of dairy products, with the help of which they conduct their examination, are determined. The main normative documents governing the quality and safety of milk and dairy products are analyzed. A number of methods and identification criteria have been proposed to improve the process of detection of falsification of milk and dairy products. The identification and commodity examination of milk and fermented milk products was carried out and the facts of nonconformity of some samples were established.