Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/14515
Title: Принципи та методи реструктуризації підприємств виноробної промисловості
Other Titles: Principles and methods of restructuring the enterprises winery industry
Authors: Бабій, О.М.
Тимченко, К.С.
Babii, O.
Tymchenko, K.
Citation: Бабій О.М. Принципи та методи реструктуризації підприємств виноробної промисловості/ О.М. Бабій, К.С. Тимченко//Економічний простір: зб. наук. праць.-2021.-№173. – С.18-25.
Issue Date: 2021
Keywords: реструктуризація
принципи реструктуризації
методи реструктуризації
виноробна промисловість
бізнес-модель
restructuring
restructuring principles
restructuring methods
wine industry
business model
Abstract: У статті представлено принципи та методи реструктуризації підприємств виноробної промисловості. Мета статті – дослідження актуальних проблем методології реструктуризації підприємств виноробної промисловості. Викладено різноманітні підходи формулювання принципів реструктуризації підприємств та характеристика їх змісту, а також приведена систематизація методів реструктуризації діяльності підприємств виноробної промисловості. З метою підвищення міжнародної конкурентоспроможності підприємств запропоновано проведення реструктуризації шляхом створення кластеризації підприємств виноробної промисловості. На основі розробленої бізнес-моделі запропоновано методичний підхід до оцінки реструктуризації підприємств виноробної промисловості
The rationale of research is conditioned by the search for an effective management tool that would ensure the stable development of the domestic wine industry enterprises, as evidenced by numerous theoretical developments and practical studies of the foreign and domestic scientists devoted to enterprise restructuring. The paper presents the principles and methods of wine industry enterprise restructuring. The purpose of the paper is to study the current problems of the methodology for restructuring of the wine industry enterprises. The subject of the study is the restructuring of wine industry enterprises. Methodological basis: research of domestic and foreign scientists in the field of research of the enterprise restructuring, regulatory legal acts of Ukraine and regulations on business activity of the enterprises. When studying and analyzing the problematic issues of the paper, the following general scientific techniques and research methods were applied: logical – to clarify the concept of “restructuring principles”; comparative assessment – in the study of modern approaches to the methodology of enterprise restructuring; statistical analysis – when determining the problematic aspects of the wine industry; formalization and synthesis – in the development of a phased-structured approach to the restructuring of the wine industry enterprises; system analysis – in the systematization of restructuring methods. Various approaches to formulating the principles of enterprise restructuring and characterization of their content are presented, as well as the systematization of methods of restructuring the activities of the wine industry enterprises. The presence of many approaches to identifying the problems of the restructuring methodology make it possible to determine the main characteristics of the process of developing a business model for the restructuring of wine industry enterprises. In order to increase the competitiveness of the wine industry enterprises under conditions of the European integration, it is proposed to restructure these enterprises by creating an integrated structure. On the basis of the developed business model, the methodical approach to an assessment of wine industry enterprise restructuring is offered.
URI: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/14515
Other Identifiers: JEL classification: L23, L66
УДК 663.25:005.591.4
DOI: https://doi.org/10.32782/2224-6282/173-3
Appears in Collections:Кафедра економіки підприємства та організації підприємницької діяльності

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
5.5 Економічний простір №173_2021.pdf717,54 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.