Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/14838
Назва: Управління виробництвом та збутом зерна і продуктів його переробки в контексті максимізації доданої вартості
Інші назви: Management of production and sale of grain and products of its processing in the context of maximizing value added
Автори: Світовий, О.М.
Svitovyi, O.
Бібліографічний опис: Світовий О. М. Управління виробництвом та збутом зерна і продуктів його переробки в контексті максимізації доданої вартості / О. М. Світовий // Вісник соціально-економічних досліджень. – 2021. – № 3-4 (78-79). – С. 66–80.
Дата публікації: 2021
Видавництво: Одеський національний економічний університет
Ідентифікатор DOI: https://doi.org/10.33987/vsed.3-4(78-79).2021.66-80
Ключові слова: управління виробництвом зерна
переробка зерна
експорт зернопродуктів
додана вартість
рентабельність
оплата праці
grain production management
grain processing
export of grain products
value added
profitability
labor remuneration
profit
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано сучасний стан виробництва зерна та основних продуктів його переробки. Визначено, що виробництво зерна в Україні за період 2000–2020 рр. зросло у 2,7 рази, значно збільшились обсяги переробки зерна на нехарчові цілі – у 10,4 рази, показник рентабельності виробництва зерна має тенденцію до зниження, незважаючи на те, що середня ціна реалізації зросла у 10,8 рази. Визначено основні чинники, які впливають на величину собівартості та рівень рентабельності зернової продукції. Предметом дослідження є теоретико-методологічні та організаційно-економічні засади управління виробництвом та збутом зерна і зернопродуктів з метою створення доданої вартості. Метою статті є аналіз ринку зернової продукції, дослідження чинників, які впливають на прибутковість їх виробництва, та розроблення практичних рекомендацій щодо удосконалення управління виробництвом та збутом зерна і продуктів його переробки у контексті максимізації доданої вартості. Використано такі основні методи дослідження – порівняння, узагальнення, аналізу і синтезу, абстрактно-логічний. Встановлено, що до складу валової доданої вартості у галузях виробництва та переробки зерна входять такі основні елементи: заробітна плата з нарахуваннями, рента (орендна плата), амортизаційні відрахування, відсоток на капітал і прибуток. Також розглянуто обсяги та структуру реалізації зернової продукції на експорт як сировини, а також продуктів з високою доданою вартістю. Досліджено основні фактори, які впливають на прибутковість зерновиробництва та переробки зерна. Доведено, що більша частина доданої вартості створюється у галузях, які переробляють зерно і виробляють готові продукти. Наголошено на необхідності збільшення виробництва зернових продуктів із високою доданою вартістю. Зазначено, що важливе значення для отримання максимального прибутку від реалізації зерна та продуктів його переробки має горизонтальна та вертикальна інтеграція між виробниками зерна та підприємствами переробної промисловості. Значну роль у формуванні доданої вартості відіграє державне регулювання цього процесу. Для збільшення суми доданої вартості особливу увагу також слід приділити й розширенню асортименту готових продуктів із зерна та поставляти на експорт більше продуктів переробки і готових зернопродуктів. Запропоновано загальну схему управління доданою вартістю у виробництві та переробці зерна й формування доданої вартості при експорті даної продукції. Обґрунтовано прогнозні показники виробництва зерна та деяких продуктів його переробки.
The article analyzes the current state of production of grain and the main products of its processing. It is determined that the production of grain in Ukraine for the period 2000–2020 years has grown in 2.7 times, significantly increased the volume of grain processing for non-food purposes - in 10.4 times. Indicator of profitability of grain production tends to decline, despite the fact that the average selling price has increased by 10.8 times. The main factors influencing the value of production costs and the level of profitability of grain products were determined. The subject of the research is theoretical-methodological and organizational-economic bases of management of production and sale of grain as well as grain products and creation of value added. The purpose of the article is to analyze the market of grain products, study the factors affecting the profitability of their production, and develop practical recommendations for improving the management of production and marketing of grain and its products in the context of maximizing the value added. The main methods of research – comparison, generalization, analysis and synthesis, abstract-logical. It is established that the gross value added in the sectors of production and processing of grain includes the following main elements: wages with accruals, rent (rent), depreciation charges, interest on capital and profit. The volume and structure of grain products exported as raw materials, as well as products with high value added, are also considered. The main factors influencing the profitability of grain production and processing were investigated. It was proved that the most part of value added is created in the branches processing grain and producing ready products. The necessity to increase the production of grain products with high value added was noted. It is indicated that horizontal and vertical integration between grain producers and processing enterprises is important for obtaining maximum profits from the sale of grain and its processed products. Significant role in formation of added value is played by state regulation of this process. To increase the amount of value added, special attention should also be paid to expanding the range of finished grain products and supply more processed products and finished grain products for export. A general scheme of value added management in the production and also grain processing and the added value formation in the export of these products is proposed. Forecast indicators of grain production and some products of its processing are substantiated.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/14838
Інші ідентифікатори: JEL classification: M110; Q130; D410
УДК 338.43:633.1:330.143
Розташовується у зібраннях:Випуск 3-4, № 78-79

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
+ 66-80.pdf610,73 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.