Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/15032
Назва: Формування та шляхи розвитку системи заготівлі в аграрному секторі Азербайджану
Інші назви: The formation and development directions of provision system in agrarian field Azerbaijan
Автори: Оруджевa, Х.А.
Orujova, H.
Бібліографічний опис: Оруджевa Х. А. Формування та шляхи розвитку системи заготівлі в аграрному секторі Азербайджану / Х. А. Оруджевa // Науковий вісник Одеського національного економічного університету. – Одеса : ОНЕУ, 2019. – № 1 (264). – С. 135-147.
Дата публікації: 2019
Видавництво: Одеський національний економічний університет
Ідентифікатор DOI: DOI: 10.32680/2409-9260-2019-1-264-135-147
Ключові слова: аграрний сектор
сталий розвиток
система заготівлі
сільськогосподарські продукти
менеджмент
методологічні основи
agrarian field
sustainable development
provision system
agrarian products
market relations
management
methodological bases
Короткий огляд (реферат): Для сталого розвитку аграрного сектору економіки необхідно з одним боку збільшити долю галузей, а з іншого – створити необхідні й соціально-важливі галузі продовольчих товарів. Тому держава постійно дотримується і проводить політичну безпеку ефективності і цілеподібності розвитку сільського господарства. Спостереження доводять, що держава зацікавила розвиток економіки сектору економіки і в цьому секторі. Сьогодні розвиток не нафтового сектору забезпечує з однієї сторони продовольчу безпеку країни, а з іншого – надає роботу населенню в селах. Дослідження показує, що до терміну «заготівля в аграрному секторі» існує різне відношення. В азербайджанській мові це слово запозичене з арабської і означає заздалегідь підготовку до певної роботи, вирішення якихось завдань. Але в сучасному економічному понятті значенні цього слова ще ширше. В цілому, коли говориться про «заготовку в аграрному секторі», розуміється покупка країни з виробництва продукції за вигідною ціною сільськогосподарських та виробничих товарів на основі існуючих договорів. На основі такої діяльності в країні формується фонд необхідних продовольчих товарів і сировини. У період заготівлі необхідні потоки, що забезпечуються за рахунок внутрішніх товарів або зовнішнього імпорту. Таким чином, вивчення системи заготівлі в минулому і в нових економічних умовах, на основі численних джерел, вимагає розкриття суті процесу заготівлі, нові тенденції підходу до нього. Історичні дослідження показують, що виникло в старій економічній системі, шлях удосконалення отримав розширення сфери діяльності. Результати пошуку та пропозиції: - вивчення і застосування передового зарубіжного огляду в організації заготовок; - формування стійкої заготовчої системи в аграрному секторі, її розвиток на основі здорової конкуренції та її розширення; - стимулювання фізичних і юридичних осіб виробничих сільськогосподарських товарів, створення умовного для всебічного підвищення їх прибутку.
For the sustainable development of the agrarian sector of the economy, on the one hand, an increase in the share of the recycling industry is needed, and on the other hand, the creation of food products necessary for each socially important industry. Therefore, the state constantly cares and pursues a policy of ensuring the efficiency and purposefulness of the development of agriculture. Observation shows that the state is interested in the development of the non-oil sector of the economy and, as a result, the sector is on the rise. Today, the development of the non-oil sector ensures, on the one hand, the food security of the country, and on the other hand, employment in the villages. The study shows that the term “harvesting in the agrarian sector” has different meanings. In the Azerbaijani language, this word is borrowed from Arabic and means preliminary preparation for a particular job, solving some problems. But in the modern economic concept, the meaning of this word is even wider. In general, when we say “harvesting in the agrarian sector”, a purchase by the state from producers at a bargain price of agricultural and food products on the basis of existing contracts is implied. On the basis of such activities, the state forms a fund of necessary foodstuffs and raw materials. In the procurement period, the necessary goods are provided at the expense of domestic goods or external imports. Thus, the study of the procurement system both in the past and in the new economic conditions on the basis of numerous sources requires the disclosure of the essence of the procurement process, new trends in the approach to it. Historical studies show that having emerged in the old economic system, having undergone a path of improvement, it received an expansion of the scope of activity. The results and proposals are as follows: - the study and application of advanced foreign experience in the organization of procurement in the agricultural sector to strengthen the procurement system; - formation of a sustainable procurement system in the agricultural sector, its development based on healthy competition and its expansion; - stimulation of individuals and legal entities producing agricultural goods, creating conditions for a comprehensive increase in their profits.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/15032
Інші ідентифікатори: УДК 332.2
JEL Classification: Q 110
Розташовується у зібраннях:№ 1 (264)

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
135-147.pdf364,48 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.