Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16817
Назва: Стратегічні орієнтири розвитку підприємств готельно-ресторанного та туристичного бізнесу
Інші назви: Strategic guidelines for the development of hotel-restaurant and tourist business enterprises
Автори: Носирєв, О.О.
Nosyriev, O.
Бібліографічний опис: Носирєв О. О. Стратегічні орієнтири розвитку підприємств готельно-ресторанного та туристичного бізнесу / О. О. Носирєв // Вісник соціально-економічних досліджень : зб. наук. праць. Одеса : Одеський національний економічний університет. – 2022. – № 3-4 (82-83). – С. 152-166.
Дата публікації: 2022
Видавництво: Одеський національний економічний університет
ORCID: https://orcid.org/0000-0003-4089-3336
Ідентифікатор DOI: https://doi.org/10.33987/vsed.3-4(82-83).2022.152-166
Ключові слова: індустрія гостинності
стратегічний розвиток
сфера послуг
управління
рекреаційно-туристичні дестинації
готельно-ресторанний бізнес
туристичний бізнес
hospitality industry
strategic development
service industries
management
recreational and tourist destinations
hospitality business
tourism business
Короткий огляд (реферат): Статтю присвячено дослідженню стратегічних орієнтирів розвитку підприємств індустрії гостинності та туризму в умовах ринкових трансформацій та змін зовнішнього середовища. Розглянуто тенденції розвитку готельно-ресторанного та туристичного бізнесу України. Відзначено вагомий спад ділової активності та скорочення обсягів туристичних потоків внаслідок пандемії та військових дій на території держави, що спричинило уповільнення розвитку суб’єктів готельно-ресторанного господарства та туристичних підприємств. Узагальнено системні проблеми розвитку готельно ресторанного і туристичного бізнесу. Відзначається, що перспективні напрямки сучасного розвитку індустрії гостинності доцільно фокусувати на поглибленні спеціалізації та диверсифікації послуг закладів. Підкреслено важливість впровадження сучасних тенденцій розвитку галузі, зокрема, напрямів диджиталізації та цифровізації. Зазначено, що готельно-ресторанний бізнес, як складова туристичної дестинації, є одним зі стабілізаційних та стимулювальних факторів розвитку економіки регіону. Обґрунтовано, що розвиток індустрії гостинності регіону надає змогу залучити до організації туристичної діяльності широке коло підприємств та трудових ресурсів, що є основою для формування туристичних кластерів та кластерів індустрії гостинності. Узагальнено тенденції розвитку туризму та гостинності з позицій регіонального управління. Зазначено, що індустрія гостинності та туризму може бути вагомим джерелом інвестиційного розвитку та зростання регіональної конкурентоспроможності. В основу регулювання розвитку туристично-рекреаційного комплексу регіону має бути покладено організаційно економічний механізм функціонування галузі. Окреслено тенденції повоєнного відновлення індустрії туризму і гостинності. Наголошено, що відновлення життєздатності індустрії туризму та гостинності має розпочатися з найменш постраждалих від війни регіонів. Запропоновано стратегічні заходи з покращення стану індустрії гостинності та туризму в усіх регіонах України, незалежно від орієнтації на іноземних або внутрішніх туристів.
The article is devoted to the study of strategic guidelines for the development of enterprises in the hospitality and tourism industry in the conditions of market transformations and changes in the external environment. The development trends of the hotel-restaurant and tourism business of Ukraine are considered. A significant decline in business activity and a reduction in the volume of tourist flows due to the pandemic and military actions on the Ukrainian territory was noted, which caused a slowdown in the development of hotel and restaurant business entities and tourist enterprises. The systemic problems of hotel-restaurant and tourist business development are summarized. It is noted that the prospective directions of modern development of the hospitality industry should be focused on deepening the specialization and diversification of the services of institutions. The importance of modern trends implementation for industry development, in particular, the directions of digitization and digitalization, is emphasized. It is noted that the hotel and restaurant business, as an integral part of the tourist destination, is one of the stabilizing and stimulating factors for region’s economy development. It is substantiated that the development of the region’s hospitality industry makes it possible to attract a wide range of enterprises and labor resources to the organization of tourism activities, which is the basis for the tourist and hospitality industry clusters formation. Trends in the development of tourism and hospitality from the point of view of the regional administration are summarized. It is noted that the hospitality and tourism industry can be a significant source of investment development and growth of regional competitiveness. The basis of regulating of the region’s tourist and recreational complex development should be the organizational and economic mechanism of the industry functioning. The trends of the post-war recovery of tourism and hospitality industry are outlined. It was emphasized that the restoration of the tourism and hospitality industry viability should begin in the regions least affected by the war. Strategic measures for the state improving of the hospitality and tourism industry in all regions of Ukraine, regardless of targeting on foreign or domestic tourists, are proposed.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/16817
Інші ідентифікатори: УДК 338.46 : 338.48
JEL classification: L830; O100
Розташовується у зібраннях:Випуск 3-4, № 82-83

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
152-166.pdf606,98 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.