Шляхи зниження собівартості продукції підприємства (на прикладі ПрАТ "Болградський виноробний завод")
Вантажиться...
Дата
Автори
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Анотація
У роботі розглядаються теоретичні аспекти формування собівартості продукції на промисловому підприємстві. Розглянуто сутність та основні фактори, що впливають на формування собівартості продукції підприємства, методи визначення собівартості продукції та основні шляхи зниження собівартості продукції на промисловому підприємстві.
Проаналізовано господарську діяльність підприємства ПрАТ «Болградський виноробний завод» по основним техніко-економічним показникам діяльності. Проаналізовано собівартість продукції ПрАТ «Болградський виноробний завод» та виявлені фактори, що суттєво впливають на її зростання.
Запропоновано шляхи зниження собівартості продукції на підприємстві ПрАТ «Болградський виноробний завод». В роботі виявлені основні напрямки зниження собівартості продукції підприємства та запропоновано знизити собівартість продукції за рахунок впровадження нової лінії по виробництву вина та за рахунок проведення нових енергоємних процесів.
The paper considers the theoretical aspects of the formation of the cost of production at an industrial enterprise. The essence and the basic factors influencing formation of prime cost of production of the enterprise, methods of definition of prime cost of production and the basic ways of decrease in prime cost of production at the industrial enterprise are considered. The economic activity of the enterprise PJSC "Bolgrad Winery" is analyzed according to the main technical and economic indicators of activity. The cost of production of PJSC "Bolgrad Winery" is analyzed and the factors that significantly affect its growth are identified. Ways to reduce the cost of production at the enterprise PJSC "Bolgrad Winery" are proposed. The paper identifies the main directions of reducing the cost of production of the enterprise and proposes to reduce the cost of production through the introduction of a new line for wine production and through new energy-intensive processes.
The paper considers the theoretical aspects of the formation of the cost of production at an industrial enterprise. The essence and the basic factors influencing formation of prime cost of production of the enterprise, methods of definition of prime cost of production and the basic ways of decrease in prime cost of production at the industrial enterprise are considered. The economic activity of the enterprise PJSC "Bolgrad Winery" is analyzed according to the main technical and economic indicators of activity. The cost of production of PJSC "Bolgrad Winery" is analyzed and the factors that significantly affect its growth are identified. Ways to reduce the cost of production at the enterprise PJSC "Bolgrad Winery" are proposed. The paper identifies the main directions of reducing the cost of production of the enterprise and proposes to reduce the cost of production through the introduction of a new line for wine production and through new energy-intensive processes.