Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19430
Title: | Моделі розширення готельного бізнесу |
Other Titles: | Hotel business expansion models |
Authors: | Шикіна, О.В. Shykina, O. |
Citation: | Шикіна О. В. Моделі розширення готельного бізнесу / О. В. Шикіна // Наукові проблеми господарювання на макро-, мезо- та мікроекономічному рівнях : зб. матеріалів ХХІ Міжнар. наук.-практ. конф. Одеського національного економічного університету (Одеса, 24-25 квітня 2025 р.). – Одеса : ОНЕУ, 2025. – С. 300-302. |
Issue Date: | 2025 |
Publisher: | Одеський національний економічний університет |
Keywords: | готельний бізнес франчайзинг готельні мережі модель розширення горизонтальна інтеграція вертикальна інтеграція мастер-франчайзинг управління брендом asset-light стратегія міжнародні готелі hotel business franchising hotel chains expansion model horizontal integration vertical integration master franchising brand management asset-light strategy international hotels |
Abstract: | У тезах досліджуються основні моделі розширення готельного бізнесу в умовах глобалізації, зокрема франчайзинг, горизонтальна та вертикальна інтеграція. Окреслено переваги і ризики кожної моделі з урахуванням практики міжнародних готельних мереж. Особливу увагу приділено франчайзингу як домінуючій формі експансії на світовому ринку. Проаналізовано типи франчайзингу, зокрема класичний, гнучкий та мастер-франчайзинг, а також їхню питому вагу у провідних міжнародних готельних мережах (Wyndham, Hilton, Choice, Marriott, IHG, Accor). Встановлено, що моделі розширення бізнесу мають адаптуватися до стратегічних цілей, сегменту ринку та регіональних умов. Запропоновано типологію підходів до управління франчайзинговими мережами та проаналізовано їх вплив на контроль якості, стандартизацію, інвестиційні ризики та масштабування операцій. У статті також розглянуто перспективи поєднання різних моделей для досягнення синергії та конкурентних переваг у динамічному готельному середовищі. The theses examine the main models of hotel business expansion in the context of globalization, in particular franchising, horizontal and vertical integration. The advantages and risks of each model are outlined, taking into account the practice of international hotel chains. Particular attention is paid to franchising as the dominant form of expansion in the global market. The types of franchising are analyzed, in particular classic, flexible and master franchising, as well as their specific weight in leading international hotel chains (Wyndham, Hilton, Choice, Marriott, IHG, Accor). It is established that business expansion models should adapt to strategic goals, market segment and regional conditions. A typology of approaches to managing franchise chains is proposed and their impact on quality control, standardization, investment risks and scaling operations is analyzed. The article also considers the prospects for combining different models to achieve synergy and competitive advantages in a dynamic hotel environment. |
URI: | http://dspace.oneu.edu.ua/jspui/handle/123456789/19430 |
Other Identifiers: | УДК 338.488.2:640.4 JEL сlassification: L830 |
Appears in Collections: | Кафедра туристичного та готельно-ресторанного бізнесу |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
300-302.pdf | 227,56 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.